Te-ai gasit vreodata cu sentimentul de a fi coplesit de starea curateniei din casa ta? Nu esti singur. Dezordinea ne dauneaza bunastarii. Dovezile continua sa creasca in corelatia dintre o casa dezordonata si sanatatea mentala si fizica. Iata sase moduri in care o casa murdara iti afecteaza bunastarea si cateva solutii pentru a o sustine.

Dezordine Mentala

Marie Kondo, un autor best-seller, axat pe organizarea pentru o sanatate mintala pozitiva, este populara dintr-un motiv. Ea isi descrie metodele ca fiind „magice”, deoarece, pentru multi oameni, actul de sortare, curatare si scapare de obiecte nedorite sau inutile este mai degraba eliberator.

Alegeti o zi si o ora pentru a aborda o anumita zona a casei dvs. care are nevoie de sortare, curatare si aruncare. Utilizati pubele marcate cu „cosul de gunoi” si „daruieste” si setati un cronometru pentru sortare. Dupa ce ati terminat, curatati zona care acum este lipsita de dezordine!

Calitatea Aerului

O casa care nu este aspirata, maturata sau prafuita in mod regulat poate contribui la o calitate slaba a aerului, avand ca rezultat alergii respiratorii sau boli. Mucegaiul, bacteriile, parul de animale de companie si agentii patogeni din aer pot crea probleme de respiratie si boli.

Aspira-ti praful de aerisire in mod regulat. Folositi produse de curatare naturale, ecologice si un aspirator in stare buna de functionare pentru a preveni contaminarea in continuare a aerului.

Calitatea somnului

Va spalati cearsafurile cel putin de doua ori pe luna? Cat de des spalati alte asternuturi sau saltea? Uleiurile pielii, transpiratia si celulele moarte ale pielii sunt lasate in urma in fiecare seara cand dormim. Acestea pot avea un impact asupra calitatii somnului prin activarea alergiilor, astmului sau chiar a bolilor.

Creati o lista de verificare a curatarii sau un plan rotativ care sa includa atunci cand familia dvs. spala cearsafuri, asternuturi, perdele, perne si saltele, astfel incat acestea sa se faca la intervale regulate.

Contaminare incrucisata

Contaminarea incrucisata are loc atunci cand bacteriile sunt transferate dintr-o zona in alta. Bucataria este unul dintre cei mai mari vinovati de bacterii precum E. coli si salmonella. Contaminarea poate provoca probleme gastro-intestinale severe. Nu spalati toaletele si nu pastrati baia curata poate permite raspandirea bolii prin manerele chiuvetei, clantele usii si multe altele.

Curatati si dezinfectati bucatariile si baile pentru a preveni raspandirea bolilor.

Anxietate

Coplesirea si anxietatea sunt probleme reale atunci cand cineva se pregateste pentru o zi si nu gaseste ceea ce cauta. Organizarea permite mai multa usurinta in indeplinirea sarcinilor precum gatitul, spalarea rufelor sau repararea gospodariei.

Incepand cu zonele cele mai utilizate, puneti la punct sisteme organizationale care sa fie usor de utilizat de toata lumea. Acesta ar putea fi un suport pentru pantofi si haine, un raft pentru carti sau pubele marcate clar pentru a tine obiectele libere.

Pericole de declansare

Pericolele de impiedicare nu sunt doar o preocupare pentru persoanele in varsta cu un risc ridicat de rupere a soldurilor sau a oaselor. Caderea este periculoasa pentru oricine, deoarece ar putea sa-si loveasca capul sau sa cada pe un alt obiect care ar putea sa-i impinga sau sa-i puna.

A pastra o casa organizata inseamna a avea un loc pentru obiecte care sa le tina in siguranta in afara cailor de mers pe jos.

Beneficiile pentru sanatatea mintala si fizica a pastrarii unei case curate sunt atat de importante incat, daca curatarea este dificila pentru dvs., merita sa o externalizati catre profesionisti. Nimic nu este mai important decat bunastarea ta, mai ales in casa ta unde familia ta petrece o cantitate semnificativa de timp.

Ce se intampla daca anxietatea, coplesirea si tristetea ar putea fi diminuate din cauza unui mediu acasa mai curat? Ce se intampla daca boala, problemele respiratorii si pericolele periculoase ar putea fi reduse din cauza acesteia? Pentru noi, asta defineste bunastarea! Contactati-ne astazi pentru a va putea ajuta.